Shadow

Kan teknologi redde verden?

Verden står overfor mange store problemer. De største er klimaendringer, naturødeleggelse og fattigdom. Kan teknologien hjelpe til med å løse noen av disse problemene?

Hva kan teknologien gjøre for klimaet?

Selv om vi må kutte utslippene for å stanse klimaendringene, er det håp om at teknologi kan hjelpe til med å hindre de verste resultatene av et varmere klima. Teknologi bidrar allerede til å begrense forbruk, for dagens mobiltelefoner erstatter mange større enheter, som datamaskin, TV og musikkanlegg.

Teknologi kan også effektivisere ting, fra produksjon til trafikk, og dermed bidra til redusert forbruk. Kanskje teknologien også gir oss smartere og mer miljøvennlige måter å lage ting på, for eksempel forbruksvarer. Dersom varer kan produseres i nærmiljøet, og ikke transporteres over store avstander, vil dette redusere utslippene.

Hva kan teknologien gjøre for naturen?

Teknologi kan gjøre det enklere å produsere varer, og dette kan bidra til redusert belastning på naturen. Kanskje kan teknologien gjøre det enklere å resirkulere varer, slik at et gammelt klesplagg kan brukes til å lage et nytt plagg. Det snakkes om av 3D-printing kan brukes til alt fra klær og sko til organer og møbler. I stedet for å kjøpe ting på nettet, bestiller du bare mønsteret, og skriver ut varen selv. Da er det greit å ha rimelige strømleverandører som sørger for strøm til printeren. Det blir allerede laget hus med 3D-printing, og mulighetene vil øke med årene. 3D-printing vil spare ressurser og redusere behovet for transport. Alt dette vil være gunstig for naturen.

Hva kan teknologi gjøre med fattigdom?

Teknologi vil bare hjelpe fattige dersom de har tilgang til den, men mobiltelefoner er heldigvis en investering mange har råd til. Mobiltelefonen har gjort hverdagen enklere for mennesker over hele verden, og gir fattige enkel tilgang til kunnskap og tjenester. Nettbrett som deles ut gratis til skolebarn gir dem også enorme muligheter til lærdom og utvikling.