Shadow

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens er et uttrykk som ofte dukker opp, både i filmer, i nyhetene og i hverdagen. Men hva er kunstig intelligens, og hvor smarte er egentlig dagens maskiner?

Begrepet kunstig intelligens dekker ganske mye, men handler om å gi maskiner og dataprogrammer evnen til å observere omgivelsene og ta egne avgjørelser. Det betyr ikke at datamaskinen din plutselig bestemmer seg for å slutte i jobben, og går hjem. Men det betyr at datamaskinene kan finne egne, mer effektive måter å gjøre ting på, og de kan også effektivisere menneskenes arbeid, gjennom å støtte og hjelpe deg i jobben.

Fantasi versus virkelighet

Mange forbinder kunstig intelligens med androider og menneskelignende roboter som skal leve blant oss, som i science fiction. Men i den virkelige verden er den kunstige intelligensen som regel plassert i en stillestående datamaskin, som analyserer og behandler data den har tilgang til. Dette blir også kalt maskinlæring, der maskinen lærer av å prøve og feile. Kunstig intelligens kan brukes til talegjenkjenning, brukerinteraksjon og bildegjenkjenning, samt til å gjøre ulike rutineoppgaver. Noen programmer er regelbaserte, andre er datadrevne. Regelbasert kunstig intelligens baserer seg på programmering, mens datadreven kunstig intelligens lærer seg ting selv.

Kunstig intelligens i hverdagen

Det kan hende du møter kunstig intelligens oftere enn du tror. For eksempel er det mange foretak som har intelligente chatbots, som hjelper deg å søke etter spørsmål og svar. Da skriver du inn noen ord om hva du trenger hjelp til, og chatboten foreslår noen svar som kan hjelpe deg. Dersom den ikke hjelper deg med å løse problemet, kan den sende deg videre til den menneskelige kundestøtten.

Hvis du er interessert i sjakk, kan det også hende du har hørt om sjakkprogrammer, som Stockfish og AlphaZero. Mange av verdens beste sjakkspillere bruker disse programmene til å analysere sjakkpartier og få nye ideer.

Bruk av kunstig intelligens vil også bli vanlig i trafikken etter hvert, men det gjenstår noen problemer som må løses før de selvkjørende bilene og bussene tar over for fullt. Kanskje blir dette et rent byfenomen, i hvert fall i starten, for Norge er tross alt et langt og komplisert land å ferdes i.